• Suport a la gestió sostenible dels boscos i a la responsabilitat dels propietaris.
• Reforç de la preparació en cas de desastres; mecanisme d'alerta contra incendis.
• Abordar la importació de fusta il·legal.
La UE ha d'impulsar un model de gestió forestal que garanteixi la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica dels boscos europeus, va assenyalar dijous el Parlament.
La nova estratègia forestal que la Comissió té previst presentar a principis de 2021 ha de ser independent i autònoma, alineada amb el Pacte Verd i dirigida a assegurar que els boscos continuen exercint un paper multifuncional, segons la resolució aprovada pel ple, amb 462 vots a favor, 176 en contra i 59 abstencions.
Garantir la viabilitat econòmica i la solidesa mediambiental del sector
Una gestió forestal sostenible ha de facilitar l'adaptació dels boscos a condicions climàtiques canviants i promoure la sostenibilitat mediambiental, però també social i econòmica, recalca el text. Els propietaris forestals que desenvolupen una gestió sostenible han de rebre més suport financer, incloses ajudes específiques per a les àrees Natura 2000 i obtenir compensacions equitatives per les pèrdues derivades d'aplicar mesures de protecció.
Més resistència en cas de desastres
La nova estratègia ha de reforçar, segons els eurodiputats, la resistència europea en el cas de desastres i les eines d'alerta primerenca per a millorar la prevenció i preparació davant, per exemple, incendis, inundacions i plagues. La resolució demana mitigar de manera efectiva l'efecte del canvi climàtic per evitar focs i reclama finançament adequat per a recerca i innovació en aquest àmbit.
Els eurodiputats plantegen donar ajudes als propietaris per aplicar mesures preventives, fer front a situacions de crisi i restaurar les àrees boscoses afectades, mitjançant un nou mecanisme d'emergència europeu.
Construcció en fusta i lluita contra la tala il·legal
El Parlament vol fomentar l'ús de la fusta com un material de construcció sostenible i renovable, al mateix temps que reclama intensificar el combat contra la tala il·legal. Els eurodiputats demanen assegurar la traçabilitat dels productes importats i animen la UE a promoure la sostenibilitat forestal a nivell global.
Context
Els boscos i altres masses forestals ocupen al voltant de 182 milions d'hectàrees a la UE, la qual cosa representa entorn al 43% del territori. Els boscos absorbeixen a la Unió més del 10% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.
Aproximadament el 60% dels boscos europeus estan en mans privades i en la seva majoria són petites propietats (menys de tres hectàrees). Més del 60% dels boscos productius a la UE compleixen els estàndards (voluntaris) de gestió sostenible. El sector dóna ocupació a unes 500.000 persones de manera directa i 2,6 milions indirectament.