La plantació experimental a Maials
15 febrer 2021

Investigadors del CTFC i la UdL aconsegueixen produir tòfona negra fora de la seva àrea de distribució natural

Enviat per manager el dl., 15/02/2021 - 14:00

La plantació experimental, a Maials, és propietat de la Diputació de Lleida i està gestionada pel CTFC i la UdL

Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya  (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL) han aconseguit produir en només cinc anys tòfona negra (Tuber melanosporum) en una plantació experimental situada a una finca propietat de la Diputació de Lleida al terme municipal de Maials, fora de la seva àrea de distribució natural (les zones altes de la comarca de les Garrigues i el Prepirineu). Normalment el fong, que creix al voltant de l’arbre, es comença a produir a partir de 8-10 anys.

 

Les primeres tòfones s’han recollit en arbres de només cinc anys situats a una plantació experimental a la comarca del Segrià, fora de l’àrea de distribució natural de la tòfona a la demarcació de Lleida que compren les zones altes de la comarca de les Garrigues i el Prepirineu.  

La finca, ubicada a Maials és propietat de la Diputació de Lleida, i la plantació està gestionada per investigadors i tècnics del CTFC i la UdL, des de l’any 2015. A les parcel·les s’assagen diferents dispositius d’encoixinats i dosis de regs, monitoritzats permanentment amb l’ajuda de sensors, per controlar la temperatura i la humitat. Així, es pot veure com mitigar els efectes del canvi climàtic sobre el fong (s’ha constatat que l’increment de temperatura i les precipitacions irregulars minven la producció de tòfona), mitjançant tècniques agronòmiques. Aquestes tècniques combinades han aconseguit que es produeixin les primeres produccions de tòfona  negra amb només cinc anys, quan les primeres produccions es solen assolir quan els arbres tenen 8-10 anys.

La plantació experimental, que es va instal·lar a la primavera de l‘any 2015,  és de 1,5 ha, i compta amb unes 300 alzines micorizades amb tòfona negra (Tuber melanosporum) i tòfona d’estiu (Tuber aestivum).

La tòfona negra (Tuber melanosporum Vittad.) està considerada un dels productes més apreciats a la cuina. La producció natural està en retrocés debut als efectes combinats de tancament dels boscos per manca de gestió i pel canvi climàtic, i des de fa anys s’està incrementant les hectàrees dedicades al cultiu.  Actualment a la província de Lleida es dediquen a aquest cultiu unes 1.000 hectàrees (sobre unes 1.500 a tot Catalunya), tot i que s’estima una aptitud a la província de més de 160.000 ha. 

Tenint en compte el seu valor econòmic (el preu de la tòfona negra pagat al recol·lector arriba entre 300  i 600 €/kg), s’està fent un esforç important per a difondre i monitoritzar el seu cultiu des de la recerca (CTFC i UdL),  amb el suport principal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i de la Diputació de Lleida mitjançant l’operació INNOVATRUF (PECT El Bosc, el primer recurs de l’economia verda – Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea-Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020)  i de l'Àrea de Sostenibilitat (departaments de Finques i Medi Ambient).

 

José Antonio Bonet (UdL) i Daniel Oliach (CTFC) consideren que amb aquestes primeres produccions s’ha assolit una nova fita en la domesticació del cultiu de la tòfona, que pot suposar la introducció del cultiu en zones de reg de la plana de Lleida.

Comparteix